Η μικκυλιακή καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το γάλα και απαριθμεί σε ποσοστό περίπου 80% όλων των πρωτεϊνών που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας, με το άλλο 20% περίπου να αποτελεί η γνωστή σε όλους πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Διαθέτει εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, όντας υψηλή σε απαραίτητα αμινοξέα (τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα και πρέπει να ληφθούν από την τροφή), συμβάλλοντας στην μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση (muscle protein synthesis-MPS).

Όταν η καζεΐνη λαμβάνετε σχηματίζει μια «μπάλα» στο στομάχι, η οποία καθυστερεί την  γαστρική κένωση (σύσπαση της περιφερικής μοίρας του στομάχου, ώστε να προωθηθεί η τροφή στον δωδεκαδάκτυλο), με αποτέλεσμα να καθυστερεί και ο ρυθμός απορρόφησης των αμινοξέων. Με απλά λόγια, αυτή η μπάλα, η οποία μικραίνει με το πέρασμα του χρόνου, απελευθερώνοντας συστηματικά  τα στρώματα από τα οποία αποτελείται, είναι υπεύθυνη για την αργή και σταθερή παροχή αμινοξέων στο αίμα. Αυτή η αργή, αλλά σταθερή ροή αμινοξέων σηματοδοτεί την έναρξη της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, όμως για περισσότερη ώρα. Λόγω αυτής της ιδιότητας της, η καζεΐνη αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα λήψης πριν τον ύπνο ή όταν το άτομο ξέρει ότι θα μείνει για αρκετές ώρες χωρίς πρωτεΐνη.